Κοινά ζητήματα

​Τίτλος: Προσφυγή Αναθεώρησης – Διάκριση δάνειας εμπειρίας και υπεργολαβίας – έννομο συμφέρον παρεμβαίνοντος

Περίληψη: Αποκλεισμός εταιρείας (πρώτης κατά σειρά μειοδοσίας και ήδη παρεμβαίνουσας), επειδή παρέλειψε να δηλώσει στο ΕΕΕΣ ως υπεργολάβο τρίτη εταιρεία, στην οποία στηρίχθηκε για την κάλυψη των κριτηρίων τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας. Το έννομο συμφέρον της παρεμβαίνουσας δεν αίρεται από μόνο τον λόγο ότι στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας κρίθηκε ότι αυτή έπρεπε να αποκλεισθεί από τον διαγωνισμό, πολύ δε περισσότερο όταν ο διακωλυτικός λόγος υπογραφής της σύμβασης εντοπίζεται, κατά τον προσυμβατικό έλεγχο, στον μη νόμιμο αποκλεισμό του εν λόγω φορέα που είχε καταταγεί πρώτος κατά σειρά μειοδοσίας. Αναφορικά με τη σχέση δάνειας εμπειρίας και υπεργολαβίας, ορθά έκρινε το τμήμα ότι αυτές προβλέπονται ως διακριτές μορφές προσφυγής στις ικανότητες τρίτων φορέων τόσο στον νόμο όσο και στη διακήρυξη του επίδικου διαγωνισμού. Σύμφωνα δε, με την ερμηνεία των σχετικών διατάξεων ο δανείζων τεχνική και επαγγελματική εμπειρία δεν φέρει αναγκαίως την ιδιότητα του υπεργολάβου, και η νομική μορφή της συνεργασίας μεταξύ του συμμετέχοντος στον διαγωνισμό φορέα και του παρέχοντος την τεχνική και επαγγελματική εμπειρία καθορίζεται από τους συνεργαζόμενους φορείς υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η δέσμευση αυτών να διαθέτουν τους αναγκαίους για την εκτέλεση της σύμβασης πόρους. Δεκτή η παρέμβαση, απορρίπτεται η προσφυγή.

Απόφαση επί άρσης αμφιβολίας που παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια με το 1/2023 Πρακτικό του Στ΄ Κλιμακίου αναφορικά  με το αν  το Πεδίο Βολής Κρήτης εμπίπτει στην έννοια του όρου «δημόσιος οργανισμός» του άρθρου 324 παρ. 1 του ν. 4700/2020 ούτως ώστε οι συμβάσεις που συνάπτει να υπάγονται στον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά το ανωτέρω άρθρο. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την 1099/2023 απόφασή της, έκρινε, επί της  παραπεμφθείσας ενώπιόν της αμφιβολίας, ότι οι συμβάσεις που συνάπτει το Πεδίο Βολής Κρήτης υπάγονται στον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατ’ άρθρο 324 του ν. 4700/2020, διότι συνιστά ιδιότυπη και ιδιόρρυθμη δημόσια υπηρεσία, η οποία εντάσσεται εντός του ευρύτερου οργανογράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διοικείται από διοικητή, ο οποίος ορίζεται από το Ελληνικό Κράτος και δεσμεύεται, ως προς τη διοίκηση, διαχείριση και εν γένει λειτουργία του, προεχόντως και ειδικώς από τα οριζόμενα στην πολυμερή συμφωνία και από τις αποφάσεις της UNAC και, συμπληρωματικά, από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία του ελληνικού Κράτους. Περαιτέρω, εξυπηρετεί επιτακτικούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους με τις ανάγκες της εθνικής άμυνας και την εκπλήρωση των ιδιαίτερων συμβατικών υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ η χρηματοδότησή του αποτελεί εξαιρετική μορφή ιδιότυπης δημόσιας χρηματοδότησης. Μετά δε την άρση της τιθέμενης αμφιβολίας, η υπόθεση αναπέμφθηκε στο Στ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 Προσυµβατικές διαφορές - αίτηση ανάκλησης: η προθεσµία άρχεται από την κοινοποίηση των πράξεων στον φορέα που υπέβαλε το σχέδιο σύµβασης για έλεγχο - θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ηµεροµηνία και ώρα που αφήνει το αποτύπωµα της τηλεοµοιοτυπικής συσκευής αποστολής της πράξης, µε την προϋπόθεση ότι η ώρα αυτή είναι εντός του νοµίµου ωραρίου εργασίας των δηµοσίων υπηρεσιών. Ανωτέρα βία: δεν περιλαµβάνει την απουσία υπαλλήλου µε κανονική άδεια.  

παραχώρηση δηµόσιας δασικής έκτασης σε δηµοτική επιχείρηση: οι φορείς δηµόσιας εξουσίας (Κράτος, Περιφέρεια, ∆ήµοι) δεν απεκδύονται της αρµοδιότητας για την πραγµατοποίηση επ’ αυτής έργων, ακόµη και αν αυτά συµπίπτουν κατ’ αντικείµενο µε δραστηριότητες που προβλέπονται στο καταστατικό της δηµοτικής επιχείρησης. Πάγιου χαρακτήρα επένδυση επί της δασικής έκτασης, µη εκτεινόµενη σε κάλυψη λειτουργικών εξόδων της δηµοτικής επιχείρησης: δεν στοιχειοθετεί απαγορευµένη έµµεση επιχορήγηση αυτής (µειοψηφία).

Έννοµο συµφέρον: δεν υφίσταται σε περίπτωση αντικειµενικής αδυναµίας ανάθεσης της σύµβασης εκ µέρους της αναθέτουσας αρχής. Η υποχρέωση καταβολής παραβόλου κρίνεται µε βάση τον νόµο που ισχύει κατά τον χρόνο άσκησης του οικείου κατά περίπτωση ένδικου βοηθήµατος ή µέσου, και όχι εκείνον που ισχύει κατά τον χρόνο συζήτησής του (µειοψηφία).

∆ικαίωµα προαίρεσης – προϋποθέσεις. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μείνετε συντονισμένοι για τα τελευταία νέα μας!