ΔΙΚΟΓΡΑΦΑ

  • ΑΠΟΦΑΣΗ 24/2025 Έκτο Τμήμα (σε Συμβούλιο)
  • Τίτλος: Εν Συμβουλίω διαδικασία εκδίκασης αγωγής (άρθ. 91 ν. 4700/2020). Αποζημιωτική αξίωση στρατιωτικού συνταξιούχου λόγω παράνομης μη αναπροσαρμογής από τη συνταξιοδοτική διοίκηση των συντάξιμων αποδοχών του βάσει των διατάξεων των νόμων 2838/2000 και 3016/2002. Καταβολή οικογενειακού επιδόματος. Παραγραφή αξίωσης.

    ……………………………………………………

    Προϋποθέσεις εκδίκασης αγωγής στρατιωτικού συνταξιούχου σε Συμβούλιο (άρθ. 91 του ν. 4700/2020). Για τη διακρίβωση της ιδιότητας του ενάγοντος και συνακόλουθα τη διακρίβωση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου ελήφθησαν υπόψιν στοιχεία από τον ηλεκτρονικό συνταξιοδοτικό φάκελο του ενάγοντος. Κατά το επίδικο χρονικό διάστημα η καταβολή οικογενειακού επιδόματος σε ποσοστό 10% επί των δικαιούμενων διαφορών συντάξεων συνίστατο σε μηνιαίο πάγιο ποσό και δεν εξαρτάτο από τον βαθμό με τον οποίο συνταξιοδοτείτο ο συνταξιούχος του Δημοσίου. Κρίση ότι από 1ης.1.2011 και εφεξής τα ουσιαστικά αποτελέσματα της αγωγής επέρχονται ως προς το εναγόμενο από την επίδοση της αγωγής. Συνεπώς, προκειμένου να διακοπεί η παραγραφή της αξίωσης του ενάγοντος, δεν αρκεί η κατάθεση του δικογράφου της αγωγής αλλά απαιτείται και η επίδοση αυτής στο εναγόμενο. Η μη επίδοση στην υπό κρίση υπόθεση της αγωγής στο εναγόμενο νομικό πρόσωπο, κατά τα αυτεπαγγέλτως ερευνόμενα από το Δικαστήριο, καθιστά τις αξιώσεις αυτού παραγεγραμμένες. Απορρίπτει την αγωγή.

  • ΑΠΟΦΑΣΗ 1433/2024 Έκτο Τμήμα (σε Συμβούλιο)
  • Τίτλος: Εν Συμβουλίω διαδικασία εκδίκασης αγωγής (άρθ. 91 ν. 4700/2020). Αποζημιωτική αξίωση στρατιωτικού συνταξιούχου λόγω μη ορθής εφαρμογής από τη συνταξιοδοτική διοίκηση των διατάξεων των νόμων 2838/2000 και 3016/2002. Συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής των αξιώσεων του ενάγοντος. Συνυπολογισμός αναστολών λόγω COVID -19.

    ……………………………………………………

    Προϋποθέσεις εκδίκασης αγωγής στρατιωτικού συνταξιούχου σε Συμβούλιο (άρθ. 91 του ν. 4700/2020). Συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής των αξιώσεων του ενάγοντος. Κρίση ότι η παραγραφή των αξιώσεων εκκίνησε από την επομένη της παρόδου των 30ημερών (βλ. το προϊσχύον καθεστώς  - άρθρο 108 Α του π.δ. 1225/1981) από την επίδοση απόφασης επί εφέσεως και συμπληρώθηκε σε χρόνο προγενέστερο της επίδοσης της αγωγής στο Ελληνικό Δημόσιο συνυπολογιζομένων των αναστολών λόγω των ειδικών διατάξεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού αλλά και του χρονικού διαστήματος των έξι μηνών, μετά την παύση της αναστολής κατ’ άρθρο 257 του Αστικού Κώδικα. Απορρίπτει την αγωγή.

     

  • ΑΠΟΦΑΣΗ 231/2024 Πέμπτο Τμήμα & ΑΠΟΦΑΣΗ 232/2024 Πέμπτο Τμήμα

Τίτλος: Ανάκληση παράνομης συνταξιοδοτικής πράξης. Αυτεπάγγελτη αναπροσαρμογή σύνταξης στρατιωτικού συνταξιούχου. Αναλογικότητα. Επέμβαση στο δικαίωμα της περιουσίας κατ’ άρθρο 1 ΠΠΠ ΕΣΔΑ. Εύλογος χρόνος εντός του οποίου η συνταξιοδοτική διοίκηση μπορεί να προσδώσει αναδρομική ισχύ στις ανακλητικές πράξεις.

Περίληψη: Πράξεις αυτεπάγγελτης αναπροσαρμογής της σύνταξης στρατιωτικών συνταξιούχων. Η παράλειψη του συνταξιοδοτικού νομοθέτη να θέσει, στο πλαίσιο του άρθρου 66 παρ. 4 του Κ.Π.Σ.Σ., χρονικά όρια ως προς την ανάκληση τυχόν παράνομων συνταξιοδοτικών πράξεων θεραπεύεται με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου μόνου του α.ν. 261/1968. Κατά τη στάθμιση πρέπει να διασφαλίζεται μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ του σκοπού δημοσίου συμφέροντος που υπηρετείται με την ανάκληση παράνομης συνταξιοδοτικής πράξης και της προστασίας των δικαιωμάτων του θιγόμενου συνταξιούχου. Κατά το μέρος που τα οικονομικά αποτελέσματα των προσβαλλόμενων πράξεων ορίστηκε να επέλθουν αναδρομικά, από την ημερομηνία έναρξης πληρωμής της σύνταξης με τις ανακληθείσες πράξεις, τούτο υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο, εντός του οποίου η διοίκηση μπορούσε να προσδώσει αναδρομική ισχύ στις ανακλητικές πράξεις, διότι οι εκκαλούντες τελούσαν σε καλή πίστη κατά την έκδοση των ανακληθεισών πράξεων, οι δε προσβαλλόμενες πράξεις εκδόθηκαν μετά από επανεκτίμηση γνωστών στη συνταξιοδοτική διοίκηση δεδομένων, ενώ ο μειωτικός ανακαθορισμός της σύνταξής τους αναδρομικά για χρονικό διάστημα περίπου 8 ετών και η συνακόλουθη αναζήτηση των ανωτέρω ποσών επιφέρουν δυσανάλογη μεταβολή της συνταξιοδοτικής τους κατάστασης για το χρονικό αυτό διάστημα και αντιβαίνουν στο άρθρο 1 του Π.Π.Π. της ΕΣΔΑ και στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Δεκτές εν μέρει οι εφέσεις.

Τίτλος: Εν Συμβουλίω διαδικασία (άρθ. 91 ν. 4700/2020). Αποζημιωτική αξίωση στρατιωτικού συνταξιούχου. Ευθύνη του εναγομένου προς αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη ο ενάγων λόγω παράνομης μη αναπροσαρμογής από τη συνταξιοδοτική διοίκηση των συντάξιμων αποδοχών του βάσει των διατάξεων περί μισθολογικών προαγωγών των νόμων 2838/2000 και 3016/2002. 

Περίληψη: Συντρέχουν στην υπό κρίση αγωγή οι προϋποθέσεις για την εξέταση αυτής από το Συμβούλιο του άρθρου 91 του ν.4700/2020, δεδομένου ότι με αυτήν τίθεται νομικό ζήτημα περί εφαρμογής των διατάξεων των νόμων 2838/2000 και 3016/2002 στους στρατιωτικούς συνταξιούχους, το οποίο έχει επιλυθεί με πάγια νομολογία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕλΣυν Ολ 814/2004). Απαράδεκτη η διεύρυνση των υποκειμένων της δίκης καθώς και του αντικειμένου αυτής με υπόμνημα. Σύμφωνα με τα Πρακτικά της 14ης Γενικής Συνεδρίασης της 22ας Ιουνίου 2022,  το Δικαστήριο,  σε Συμβούλιο, διαπιστώνει την ύπαρξη του ουσιαστικού δικαιώματος του ενάγοντος σε αποζημίωση και με το διατακτικό της απόφασης αναθέτει στη Συνταξιοδοτική Διοίκηση την εκκαθάριση της δικαιούμενης αποζημίωσης εντός εύλογης προθεσμίας. Απορριπτέο τυγχάνει το αίτημα για την καταβολή  οικογενειακού επιδόματος σε ποσοστό 10% επί των δικαιούμενων διαφορών συντάξεων, καθώς κατά το επίδικο χρονικό διάστημα η καταβολή του εν λόγω επιδόματος ρυθμιζόταν αποκλειστικά από τις διατάξεις των άρθρων 11 του ν.3205/2003 και  1 παρ.12 του ν.3234/2004. Δέχεται νομική βάση της αγωγής.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μείνετε συντονισμένοι για τα τελευταία νέα μας!